Com dibuixar un cap de front

Tutorials per SANTI ROMAN

Em fa il·lusió compartir les coses que millor o pitjor he anat aprenent sobre dibuix, per això inicio avui una secció en el blog en la que aniré afegint petites càpsules, a mode de tutorials sobre temes concrets.

Consell
El primer consell que et dono abans de començar a dibuixar és aquest: Alliberat de tots els complexos, no importa el que creguis tu o el que creguin els altres sobre com dibuixes. Comença de cero i recorda que l’important és que tu gaudeixis i et sentis bé dibuixant. Potser et semblarà una mica exagerat, però mentre dibuixes és genial sentir que connectes amb l’energia universal.



Aprèn a dibuixar un cap de front de manera senzilla
Per dibuixar correctament una cara és important tenir en compte 2 aspectes bàsics:

La simetria horitzontal. Si tracem un eix vertical a una cara, una meitat ha de ser igual a l’atre.
 La posició correcte de cada element que conforma la cara (ulls, nas, boca, etc…).






1 Dibuixa una estructura rectangular
Primer de tot has de dibuixar, sense prémer gaire (per poder esborrar posteriorment), una serie de línies que t’ajudaran a posicionar correctament cada element, comencem:


Figura1

Si et fixes en la figura 1, partim d’un rectangle vertical. Com veuràs les dimensions del rectangle que hem fet s’acosten molt a la proporció àuria, segueixen una relació de 2,5 parts d’ample per 3,5 parts d’alt. Per exemple podries fer 10 cm d’ample per 14 cm d’alt. Fes-ho a la mida que tu vulguis, però l’important és que segueixis aquesta proporció.
Quant dibuixis una cara normal (genèrica) parteix d’aquesta estructura fixe, però amb la pràctica podràs anar modificant la proporció en cada cas per a aconseguir donar-li la personalitat que vulguis i fer que s’asembli a una persona en concret.


Figura 2

Ara, com veus a la figura 2, marca suaument les dues meitats del rectangle, (vertical i horitzontal). Després encara més suaument marca les línies de les particions àuries que hem comentat, serien les següents (figura 3):

En sentit vertical deixa 3 parts a baix i la mitat restant que quedi a d’alt (línies de color verd).
 En sentit horitzontal, deixa 2 parts al centre i la meitat que resta, la parteixes en dos parts iguals una a cada costat (línies de color vermell).


Figura 3


Amb això ja tens totes les referències necessàries per poder començar a situar cada element de la cara.

2 Realitza un oval vertical contingut en el rectangle, recorda encara no prémer gaire (figura 4).


Figura 4


3 Dibuixa els ulls
La majoria de la gent quant fa un dibuix d’una cara tendeix a posar els ulls més amunt del que en realitat estan. El correcte és que els col·loquis en la línia que divideix la cara per la meitat horitzontalment.


Figura 5

A la figura 5, veuràs que si parteixes en tres parts iguals, l’espai que hi ha entre les dues línies verticals de color vermell, obtindràs l’amplada de cada ull i a la vegada la separació que ha d’haver entre ells.
Col·loca les celles començant per baix, en la segona línia horitzontal de color verd (una mica més amunt de la meitat de la cara).

4 Dibuixa el nas
Observa la figura 6, l’espai vertical que queda entre les celles i la barbeta està partit en dos (començant per baix, la primera línia horitzontal de color verd), doncs aquesta línia et marca la part inferior del nas. L’amplada del nas ha de ser igual a la separació entre ulls.


Figura 6


5 Dibuixa la boca
Si parteixes horitzontalment l’espai que queda entre el final del nas i la barbeta obtindràs la posició exacte del final del llavi inferior. Com veus a la figura 7, l’amplada de la boca arriba quasi a la prolongació vertical del començament de les ninetes dels ulls.


Figura 7


6 Dibuixa les orelles
És senzill, col·loca-les des de la línia de les celles fins a la del nas, sobresortint sempre del oval general. (figura 8).


Figura 8


7 Dibuixa el cabell
La línia superior de color verd, marca el naixement del cabell. Recorda que el final del crani no te perquè coincidir amb el final del cabell, ja que el cabell depenent de l’allargada i el pentinat pot tenir un cert volum (figura 9).


Figura 9


I ja està!, si has seguit els passos correctament en aquests moments has d’estar admirant una cara ideal.
A partir d’aquí ja tens posicionat tots els elements de la cara correctament, només has d’anar detallant cada part amb el teu propi estil.


Figura 10

Espero que aquesta petita guia t’hagi ajudat a aconseguir millorar la teva tècnica de dibuix. Recorda practicar, practicar i practicar. Segurament amb el temps el procés es farà mecànic i no hauràs de pensar, podràs inclús simplificar-lo i adaptar-lo a la teva comoditat de treball, centrant-te en la creativitat.
Si vols completar aquest tutorial pots fer els tutorials "Com dibuixar un cap de perfil" i "Com dibuixar un cap de dona de front" que trobaràs en aquest mateix blog a la secció de tutorials.

Si el que vols és aconseguir fer retrats i que s’asemblin a la persona, has ser molt “receptiu”, ja que has d’adaptar les proporcions per a cada cas i “saber veure” els trets que donen personalitat a cada cara. Com t’he dit practica, practica i practica.



Si estàs interessat en aprendre més sobre dibuix, aquí tens el llistat de tutorials actual:

Aquests son consells, exercicis i complements sobre dibuix que també pots trobar al blog:


© Santi Roman Guimaraes, 2011

Comentaris

  1. Quins trucs puc utilitzar per dibuixar a un home vell de cara?

    ResponElimina
  2. És difícil donar pautes fixes per a poder dibuixar la cara d’un home vell, ja que cada cara sigui de l’edat que sigui és un món. Hi ha gent amb la cara allargada, quadrada, rodona, amb els ulls junts, separats, i així podríem seguir amb infinitat de variacions, però aquesta també és la gràcia.

    Tot i això intentaré donar-te algunes idees que potser t’ajudaran:

    - Amb l’edat les orelles i el nas segueixen creixent, per tant una persona gran te aquestes parts més grans.
    - La cara és un reflex de totes les vivències acumulades al llarg dels anys, per aquest motiu la gent gran acostuma a tenir una cara més expressiva. Les arrugues son el fruit d’aquestes vivències, ja sigui d’alegria, tristesa, ressentiment, etc. Per poder dibuixar aquestes arrugues d’expressió correctament és important conèixer que son fruit de les tensions mantingudes en el temps dels músculs facials (http://recursosparaeldeporte.blogspot.com.es/2010/11/los-musculos-de-la-cara.html).

    Les arrugues més habituals en la gent gran son:

    • Les del front (normalment horitzontals, però poden ser verticals també)
    • Les dels voltants dels ulls (“patas de gallo”, bosses als ulls, plecs a la parpella)
    • Les arrugues verticals a les galtes, que van del nas a la boca
    • I les arrugues a la punta de la barbeta i plecs en el coll

    Costa una mica trobar el punt i no passar-se marcant arrugues, és qüestió de pràctica i de dibuixar les veritablement importants que donen l’expressió desitjada a la cara.

    Que tinguis sort!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1