Iniciació a les AQUAREL·LES 03

EXERCICI 11 - "Enfosquir un color"
Anem a veure que passa al enfosquir un color de diferents maneresEls colors no reaccionen de la mateixa manera.


Normalment quan vols enfosquir un color, el que fas és afegir negre a la barreja. Però amb les aquarel·les, i amb segons quins colors, variarà totalment el to. En aquest cas en comptes de negre, és millor afegir un color de la mateixa tonalitat però més fosc.
Això passa sobre tot amb colors clars com per exemple el groc. A la imatge superior pots veure 2 exemples, amb groc i verd. Al centre tens els colors originals, a l'esquerra s'ha afegit una mica de negre al color original, com pots veure s'altera el to. A la dreta en canvi, s'ha afegit al color original una mica de color del mateix to però més fosc, aconseguint enfosquir el color però mantenint el to.
Experimenta com reacciona cada color, és tota un descobriment!



EXERCICI 12 - "Les superposicions"
Seguim avançant a través de l'experimentació. Anem a intentar dominar la superposició de colors.


Fes la prova, realitza un fons de color amb un color clar, un cop sec afegeix un segon color a sobre, amb l'objectiu de crear un tercer. En la mostra superior a l'esquerra pots veure el resultat. Per crear el verd primer s'ha fet el fons de groc (color clar) i a sobre el blau (color fosc). A la dreta, el mateix però a l'inrevés, és a dir primer el blau (color fosc) i a sobre el groc (color clar). Pots veure com sent els mateix, l'ordre en que es superposen els colors produeix resultats diferents.
Vista l'experiència en general és millor primer aplicar els colors clars i després superposar els foscos!


EXERCICI 13 - "Dominar les superposicions"
Ara ja saps que en general les aquarel·les s'apliquen de clar cap a fosc. Anem a experimentar ara amb la superposició de colors freds i colors calents.



Com veus en l'exemple de d'alt a l'esquerra, s'ha aplicat primer un fons groc (color càlid) i a sobre vermell (color menys càlid) per crear taronja. A la dreta s'ha fet a l'inversa, es a dir primer fons vermell i a sobre el groc. Els resultats son molt diferents!
En l'exemple de baix a l'esquerra, primer s'ha fet un fons vermell (color càlid) i a sobre s'ha aplicat el blau (color fred) per crear lila. A la dreta s'ha seguit l'ordre invers, primer el fons blau i després el color vermell. Veiem com en general en els resultats de la dreta els colors surten més bruts.
Es pot deduir després de fer les proves que és millor aplicar els colors càlids primer i superposar els freds en segon terme!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Com dibuixar un cap de front