La memòria



En aquesta entrada intentaré aprofundir una mica sobre el tema, ja que en el procés de dibuixar la memòria te un paper decisiu.
Al realitzar un dibuix, entre l’observació i la representació i ha un interval inevitable que fa que utilitzem la memòria. Perquè l’ull mira, la memòria conserva la imatge i així la mà la pot reproduir després.
La memòria és la capacitat de recordar voluntàriament

Tots la tenim en potència, però com totes les habilitats necessitem fer un cert exercici constant per aconseguir estimular-la i desenvolupar-la. La idea és retenir permanentment el que hem vist o imaginat per poder-ho dibuixar després amb més facilitat.
Tot el que rebem d’una manera inconscient queda emmagatzemat en el subconscient. D’alguna manera som el que hem pensat, dit, vist, escoltat, sentit i fet en el passat.  Està en nosaltres invisible exercint una influencia subtil, però tot això resta en el nostre interior i només pot sortir per associació atzarosa d’idees, fets o sensacions. Per poder evocar voluntàriament el que hem vist, hem d'haver-ho guardat de manera conscient.
El procés de la memòria te 3 fases:
1. Percepció (el que reps a través dels sentits).      
T’aconsello que practiquis l’atenció voluntària. Només podem recordar el que adquirim de forma conscient. Tingues en compte també que quants més sentits intervinguin en la percepció (vista, olfacte, oïda, tacte, gust) més potent i fàcil de recuperar serà.
 
2. Emmagatzematge (el fet de guardar una percepció en el cervell).        
És important col·locar de manera ordenada i classificada tot allò que vulguis conservar. Si a més ho relaciones amb altres percepcions molt millor ja que facilitaràs la següent fase d’evocació.
3. Evocació (quan recuperes de manera voluntària una percepció emmagatzemada).       
Per exemple, si realitzes repeticions de dibuixos, de manera reflexiva i intel·ligent, notaràs que augmenta la teva capacitat de conservar i recuperar les percepcions.
La memòria visual, si es practica suficientment acaba fent-se automàtica, i és clau per poder dibuixar amb detall escenes animades de la realitat, com poden ser persones i animals en acció.
Com a curiositat, t'explicaré que H. Lecoq de Boisbaudran (1802-1897), professor de l'Acadèmia de Belles Arts de París, va desenvolupar un mètode per aprendre a dibuixar, basat en la memòria.
Un dels exercicis que proposava als seus alumnes era anar al Museu del Louvre a estudiar acuradament una pintura, per després tornar a l’estudi per reproduir-la totalment de memòria. Hi han exemples realment espectaculars.



En resum, la idea principal és que la memòria és molt important per a dibuixar. Aquí tens alguns exercicis més que pots practicar:
  • Dibuixar de retentiva (fes un dibuix a partir del record d'alguna cosa concreta que hagis vist)
  • Dibuixar de memòria (repeteix un dibuix d'alguna cosa que ja hagis dibuixat anteriorment)
Existeixen a la xarxa infinitat d’exercicis per desenvolupar la memòria. Però tingues en compte que l’esperit, la imaginació i el geni no poden ser substituïts per la memòria, aquesta només és una eina al seu servei.
Si comparem la memòria amb un gran calaix, més important encara que treballar per fer-lo més gran és tenir criteri i intel·ligència per seleccionar el que hi guardes a dins. T'aconsello que donis espai per les teves idees i impressions pròpies. 
Com a divertiment final, aquí tens un vídeo interactiu per posar a prova la teva memòria visual: http://www.youtube.com/watch?v=9-70Qc5782g

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Com dibuixar un cap de front