Iniciació a les AQUAREL·LES 08


EXERCICI 26 – “Paisatge amb aquarel·les (monocrom)


Si has anat experimentat amb els anteriors exercicis sobre aquarel·les, sense adonar-te coneixes ja moltes tècniques i estàs preparat per al següent pas. Segur que tens ganes de pintar alguna cosa.
Anem a realitzar la pintura d’una paisatge (en cas de no haver seguit els exercicis anteriors però sentir-te amb forces de provar-ho, també endavant):

No es tracte de fer un paisatge concret, la idea és realitzar un inventat per tu. Has de deixar la ment oberta per poder captar el que et vagi demanant la pintura. Pas a pas veuràs com de manera màgica crearàs un paisatge fabulós.

Per fer-ho senzill utilitza un sol color (monocrom). Per exemple pots escollir el color negre, el blau, o qualsevol altre que t’agradi. Posaràs en pràctica de manera combinada, molts dels exercicis treballats, bona sort!

1. Agafa un paper apaïsat i prepara bastant quantitat del color escollit (calcula que sigui suficient per a poder realitzar tota la pintura).

2. Llegeix atentament totes les instruccions d'aquest segon pas, ja que s’ha de realitzar amb agilitat i sense aturades:
Comença amb el cel; a la franja superior del paper fes un “Fons degradat” (exercici 10), que vagi de d’alt a baix aclarint-se cap a l’horitzó. Si recordes has d'utilitzar un pinzell net o una esponja per humitejar la part inferior del cel, a continuació per sobre la franja humida crea un fons de color, quan la pintura entri en contacte amb la zona humida el to s’aclarirà creant-se el fons degradat.
Ara, Sense deixar que s’assequi, aplica la tècnica del “Mullat sobre mullat” (exercici 4), consisteix en aplicar color sobre una zona humida. Has de ser ràpid, amb un pinzell carregat amb el color has d’anar deixant tocs. Com veus a la imatge inferior, el color s’expandirà creant un efecte de cel amb núvols. Pots fer els retocs que creguis i aclarir alguna zona amb una esponja o un pinzell nets.



3. Quan estigui sec, realitza les ondulacions de les muntanyes llunyanes (horitzó). Amb un to més o menys suau (pintura amb bastant aigua), aconseguiràs donar la sensació de distància.



(Si ho desitges pots realitzar dos o tres pintures en paral·lel a la vegada, així no hauràs d’aturar-te i podràs practicar més).

4. Ara juga a aplicar diferents intensitats de color per crea les ondulacions de les muntanyes més properes. Pots imaginar muntanyes, camps, el que tu vulguis. Al aplicar el color sobre la pintura seca, les línies seran definides, és la tècnica de “Mullat sobre sec” (exercici 5).



5. Quan estigui tot sec altre cop, amb un to més pujat, crea algun punt d’interès en el paisatge, com pot ésser una casa, una tanca, un arbre o un bosc, però sense concretar gaire les formes.



6. Finalment, amb un punta fina pots acabar de definir algun detall, o reforçar alguna ombra, però mantenint l’aire despreocupat de l’aquarel·la.



Tot i que a mi m’agrada molt l’efecte desdibuixat dels límits d’una aquarel·la, si ho desitges pots reenquadrar-la retallant-la o una altre opció és col·locar-li un “paspartú”.

Enhorabona, has creat el teu primer paisatge amb aquarel·les!

Si repeteixes l’exercici aniràs millorant cada cop i et sorprendrà veure com cada paisatge que realitzis serà únic i irrepetible, és part de la gràcia de les aquarel·les.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cap de front

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1