Criticar per millorar

Una bona costum que pots incorporar per seguir evolucionant com a dibuixant és “Criticar-te els teus propis dibuixos”. No es tracta de “destrossar” el teu treball, si no de fer una crítica constructiva amb l’objectiu de millorar.
Al analitzar els resultats tens l’oportunitat de ser conscient dels punts forts i de quines coses creus que es podien haver fet d’una altre manera per tenir millors resultats la pròxima vegada. Es tracta d’aprendre dels errors.

Això també ho pots utilitzar per a qualsevol faceta de la teva vida. Quan una cosa no surt com vols, analitza els fets i quines han sigut les teves accions. Després visualitza com creus que havies d’haver actuat per què les coses haguessin sortit d’una altre manera. La pròxima vegada segurament tindràs eines per aconseguir-ho!

L’aprenentatge és permanent

Podem utilitzar com exemple els quatre retrats de la noia realitzats en el exercici “Donant-li la volta a les imatges” d’aquest mateix blog.


Respecte als retrats 2 i 4 (realitzats amb l’original girat 90º a dreta i esquerra respectivament) no entraré a criticar-los ja que crec que estan força desencaixats i son molt millorables; em centraré només en els retrats 1 i 3.

Retrat 1 (realitzat amb l’original en posició normal)
- La posició del cap és millorable, més baix amb la mirada cap a munt
- El cap hauria de ser més allargat
- Coll massa llarg
- Mandíbula molt ample
- Necessita més volum de cabell per la part de d’alt
- La cella de la dreta hauria de ser més llarga
- Boca una mica torta
- En general bon encaix de les parts

Retrat 2 (realitzat amb l’original en posició invertida)
- Bona posició del cap
- Bastant bona semblança en l’expressió respecte a l’original
- Coll massa llarg i massa prim
- Necessita més volum de cabell per la part de d’alt
- Boca massa gran i llarga
- La punta del nas no s’assembla a l’original
- L’ull de l’esquerra és massa gran i una mica massa alt

Això seria un petit resum a mode d’exemple de l’anàlisi d’aquest dos dibuixos, segurament tu deus veure a més altres coses a millorar, la qüestió és que ho facis amb els teus propis dibuixos. És important que facis aquesta auto-crítica tenint en compte tant els aspectes positius com els negatius. T’aconsello que ho apuntis tot darrera mateix del dibuix, així quedarà enllaçat per ser conscient i seguir evolucionant en el futur;)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Com dibuixar un cap de front