Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tutorials per SANTI ROMAN


Consell
Si vols aconseguir dibuixar bé, has d'aprendre a veure el que la teva mirada percep. Acostumem a dibuixar el que creiem de les coses i no el que veiem d'elles. Intenta veure el que mires. Aquesta és una actitud que no només pots aplicar per al dibuix si no a la vida, ja que passa sovint que veiem a les persones que ens envolten i al món en general a través de prejudicis i idees prefixades.


Aprèn a dibuixar un cos humà de manera senzilla (home)
Una figura es diu que està proporcionada quan existeix entre les seves diferents parts i el mateix conjunt una adequada relació de mesures. A la natura tot és proporcionat, i molt freqüentment trobem la proporció àuria, el cos humà com veuràs no és una excepció.
Al llarg de la historia, l'interès per buscar la proporció estètica i harmònica del cos humà ha estat una constant, la bellesa s'ha considerat sinònim de salud i perfecció. Egipcis, grecs, romans i posteriorment en el renaixement, van desenvolupar diferents criteris sobre aquesta proporció ideal. Els egipcis, van agafar com a unitat de mesura o mòdul la mà, així un cos era harmònicament proporcionat quan era contingut en 19 mans. Els grecs i romans tenien com a mesura de referència el cap, un cos proporcionat havia de contenir set caps. Molts anys després, al renaixement (s. XV), es van realitzar estudis sistemàtics sobre anatomia recuperant el coneixent de l'antiguitat clàssica i ampliant-la. Si t'interessa el tema a la xarxa trobaràs nombroses referències.

Amb aquesta petita introducció "històrica" ja podem començar el tutorial:

1 Dibuixa les línies mestre
Com els antics, la mesura que agafarem per establir els amples i alts de les principals parts del cos és el cap. Les estadístiques diuen que actualment un home adult te set caps i mig d'alçada. Pots fer la prova a casa, amb tu mateix, algun familiar o amic. En l'art sovint s'utilitzen els vuit caps i fins hi tot els vuit caps i mig. Per a mi, és una mica exagerat, només apte per a "super herois".

Primer de tot has de dibuixar, sense prémer gaire (per poder esborrar posteriorment), una serie de línies que t'ajudaran a posicionar correctament cada element, comencem:

Decideix quina alçada li donaràs al cap. Si treballes sobre un full Din A4 t'anirà bé que sigui d'uns 3 cm. Com veus a la figura 1, amb la mida que hagis decidit, divideix el paper verticalment en set parts i mitja, deixant la mitja en la part inferior.

figura 1

Seguint amb la figura 2, traça un eix vertical, que dividirà el cos en dos parts iguals.

figura 2

Amb un regle fes a dreta i esquerra d'aquest eix, dues línies verticals a una distància igual a l'alçada que li has donat al cap, de manera que et surti una quadrícula vertical de 2 quadrats d'ample per 7 i mig d'alt (figura 3).

figura 3


2 Dibuixa els punts clau
Marca, sense prémer gaire encara, els punts clau del cos que et serviran de referència, son els següents (figura 4):
  • Cap: fes un oval centrat, entre les dues línies superiors.
  • Espatlles: situa-les una mica per sota de la vuitena línia començant per baix. Amb una separació horitzontal de 2 caps.
  • Pubis: situa'l en el centre del cos humà, és a dir just per sobre de la cinquena línia començant per baix.
  • Melic: situa'l en el centre també, però una línia més a munt. És curiós com el melic divideix el cos verticalment en dues meitats que segueixen altre cop la proporció àuria.
  • Pit: col·loca'l centrat, a l'alçada de la setena línia començant per baix. Amb una separació d’un cap.
  • Genolls: situa'ls just per sota de la quarta línia començant per baix.
  • Turmells: a nivell de la segona línia començant per baix.

figura 4



Ara ja tens tot llest per començar a dibuixar!

3 L’encaix de la figura
És molt senzill, seguix les indicacions de la figura 5, només has d'anar unint els punts ajudant-te de la quadrícula, però recorda les següents consideracions:
  • En l'home les espatlles son més amples que els malucs.
  • La cintura està a l'alçada del melic. Amb una amplada d’un cap.
  • Els malucs estan a l'alçada del pubis. Amb una mica més d’un cap d’amplada.
  • Els colzes estan situats una mica per sobre del melic.
  • Els braços en extensió arriben fins quasi a mitja cuixa.

figura 5



4 Dona volum
Comença a donar volum i segueix donant encaix a cada part del cos, pots guiar-te per la figura 6 (recorda encara no prémer gaire per si has de rectificar).

figura 6


5 Dibuixa en detall
Ara només et queda la part final i més divertida, fer els detalls i donar-li l'estil personal. Pots fer-lo més o menys musculat, amb cabell llarg, etc…, això és cosa teva. Si tens dubtes de com fer la cara i el cap pots consultar el tutorial "Com dibuixar un cap de front" que trobaràs en aquest mateix blog a la secció de tutorials.


Resumint, un cos humà adult està contingut en set caps i mig, de manera que el primer va evidentment des de d'alt a la barbeta, el segon fins el pit, el tercer arriba al melic, el quart a la zona púbica, el cinquè per sobre els genolls, el sisè fins la part més ample dels bessons, el setè fins als turmells, i el mig final fins els peus, que si estiguessin de puntetes si que faria els vuit caps.

Molt bé, en hora bona!, has aconseguit fer tot un home proporcionat. Com a exercici final et suggereixo que provis de fer el mateix home varies vegades, però un cop arribis al pas número 5, dona-li diferents estils i personalitats a cada un, és molt divertit.


Si estàs interessat en aprendre més sobre dibuix, aquí tens el llistat de tutorials actual:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Com dibuixar un cap de front