Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Tutorials per SANTI ROMAN


Aprèn a dibuixar un cos de dona de manera senzilla
A la natura tot guarda una proporció, i molt freqüentment trobem la proporció àuria, el cos de la dona com veuràs no és una excepció, comencem el tutorial:


1 Dibuixa les línies mestre
La figura femenina es construeix d’una forma similar a la de l’home. La mesura de referència que agafarem per establir els amples i alts de les principals parts del cos és el cap. Així, en general una dona te set caps i mig d'alçada. En l'art sovint s'utilitzen els vuit caps i fins hi tot els vuit caps i mig. Per a mi és una mica exagerat, només apte per a "super models".

És important primer dibuixar sense prémer gaire una sèrie de línies que t'ajudaran a posicionar correctament cada element, comencem:

Decideix quina alçada li donaràs al cap. Si treballes sobre un full Din A4 t'anirà bé que sigui d'uns 3 cm d’alçada. Amb la mida que hagis decidit, divideix el paper verticalment en set parts i mitja, deixant la mitja a la part inferior. Ara traça un eix vertical, que dividirà el cos en dos parts iguals (figura 1).

Figura 1

2 Dibuixa els punts clau
Marca sense prémer gaire encara, els punts clau del cos que et serviran de referència, son els següents (figura 2):

Figura 2

  • Cap: fes un oval vertical centrat, entre les dues línies superiors. Si tens dubtes pots consultar el tutorial "Com dibuixar un cap de dona de front".
  • Espatlles: situa-les una mica per sota de la vuitena línia començant per baix. Amb una separació horitzontal d’un cap i mig.
  • Pubis: situa'l just per sobre de la cinquena línia començant per baix.
  • Malucs: a la mateixa alçada que el pubis, en general son igual o una mica més amples que les espatlles.
  • Melic: situa'l a la sisena línia, en el centre auri del cos. És curiós com el melic divideix el cos verticalment en dues meitats que segueixen la proporció àuria.
  • Cintura: a la mateixa alçada que el melic, amb una amplada d’un cap.
  • Pits: col·loca'l centrat, una mica per sota de la setena línia començant per baix, amb una separació d’un cap.
  • Genolls: just per sota de la quarta línia començant per baix.
  •  Turmells: a nivell de la segona línia començant per baix.


Ara ja tens tot llest per començar realment el dibuix!


3 L’encaix de la figura
És molt senzill, pren com a referència la figura 3, només has d'anar unint els punts ajudant-te de la quadrícula. Recorda però les següents consideracions:

  • En la dona els malucs son igual o una mica més amples que les espatlles, i estan situats a l'alçada del pubis.
  • La cintura està a l'alçada del melic.
  • Els colzes estan situats una mica per sobre del melic.
  • Els braços en extensió arriben fins quasi a mitja cuixa.
  • Les cuixes son mes gruixudes i arrodonides que la dels homes.
  • El coll és més prim, i en general les línies son més suaus i arrodonides.

Figura 3

4 Dona volum i dibuixa el detall
Comença a donar volum i segueix donant encaix a cada part del cos, pots guiar-te per la figura 4 (recorda encara no prémer gaire per si has de rectificar).

Ara només et queda la part final i més divertida, fer els detalls i donar-li l'estil personal. Pots fer-la més o menys “sexy”, amb cabell llarg, curt, etc…, això és cosa teva. Si tens dubtes de com fer la cara i el cap pots consultar el tutorial "Com dibuixar un cap de dona de front", que trobaràs en aquest mateix blog a la secció de tutorials.

Figura 4

Resumint, un cos femení està contingut en set caps i mig, de manera que el primer va evidentment des de d'alt de tot a la barbeta, el segon fins el pit, el tercer arriba al melic, el quart a la zona púbica, el cinquè per sobre els genolls, el sisè fins la part més ample dels bessons, el setè fins als turmells, i el mig final fins els peus, que si estiguessin de puntetes si que faria els vuit caps.

Molt bé, en hora bona!, has aconseguit fer una figura femenina proporcionada. Com a exercici complementari et suggereixo fer la mateixa dona varies vegades, però prova de donar-li un cert moviment, que per exemple aixequi un braç, o que es recolzi sobre una sola cama, etc., sempre respectant les proporcions de cada part amb el tot, veuràs que amb la pràctica milloraràs ràpidament.


Si estàs interessat en aprendre més sobre dibuix, aquí tens el llistat de tutorials actual:
Com dibuixar un cap de front


Aquests son consells, exercicis i complements sobre dibuix que també pots trobar al blog:
Com crear una figura articulada


© Santi Roman Guimaraes, 2011

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cap de front