Com dibuixar un cos femení proporcionat de perfil (dona) 2

Tutorials per SANTI ROMAN


Aprèn a dibuixar un cos de dona de perfil de manera senzilla
Una figura es diu que és proporcionada quan existeix entre les seves diferents parts i el mateix conjunt una adequada relació de mesures. En la figura femenina, la mesura que agafarem per establir els amples i alts de les principals parts del cos serà el cap.
Així, la dona proporcionada està continguda en set caps i mig d’alçada. En l'art sovint s'utilitzen els vuit caps i fins hi tot els vuit caps i mig. Per a mi, és una mica exagerat, només apte per a "supermodels", comencem el tutorial:




1 Dibuixa les línies mestre
Primer dibuixa sense prémer gaire una sèrie de línies que t'ajudaran a posicionar correctament cada element.
Escull quina alçada li donaràs al cap. Si treballes sobre un full Din A4 t'anirà bé que sigui d'uns 3 cm d’alçada. Com veus a la figura 1, amb la mida que hagis decidit, divideix el paper verticalment en set parts i mitja, deixant la mitja a la part inferior.
Ara traça un eix vertical, aquest et servirà per alinear correctament les diferents parts del cos.



Figura 1



2 L’encaix de la figura
Marca sense prémer gaire encara, els punts clau del cos que et serviran de referència. Tingues en compte que la descripció està feta per que la figura quedi de perfil mirant a l’esquerra, son els següents (figura 2):

  • Cap: fes un cercle centrat, entre les dues línies superiors.
  • Espatlla: una mica per sota de la vuitena línia començant per baix (a la dreta de l’eix central de manera que la part anterior de l’espatlla et quedi sobre l’eix vertical).
  • Pit: lleugerament per sota de la setena línia començant per baix (a l’esquerra de l’eix central).
  • Colze: entre la sisena i la setena línia començant per baix (la part anterior del colze coincideix amb l’eix vertical).
  • Melic: a la sisena línia començant per baix (a l’esquerra, prop de l’eix central). És curiós com el melic divideix el cos verticalment en dues meitats que segueixen la proporció àuria.
  • Cintura: a la mateixa alçada que el melic.
  • Pubis: lleugerament per sobre de la cinquena línia començant per baix.
  • Genoll: just per sota de la quarta línia començant per baix (coincidint la part anterior amb l’eix central).
  • Turmell: a nivell de la segona línia començant per baix (coincidint la part anterior amb l’eix central).

Figura 2


Ara ja tens tot llest per començar a dibuixar!


3 Dona volum i dibuixa el detall
Només has d'anar unint els punts i començar a donar volum ajudant-te de les línies mestre que has fet, però tingues en compte les següents consideracions:

  • Si et fixes la línia imaginaria entre l’espatlla i les natges és inclinada (les natges sobresurten lleugerament de la vertical de l’espatlla).
  • L’angle entre el pit i l’eix vertical central serà menor de <40°.
  • El braç queda lleugerament arquejat endavant. En extensió arriba fins quasi a mitja cuixa i no queda centrat en vertical amb el cos, si no que cau més a prop de l’esquena.
  • Els colzes coincideixen pràcticament amb el melic.
  • El canell coincideix en alçada amb el pubis.
  • Un fet curiós que et pot ajudar a dibuixar la part de la cintura/malucs/pubis és que vist de perfil aquesta zona te forma de “Mongeta” (llavor). Potser no és una coincidència que la part del cos de la dona on s’origina la vida tingui la mateixa forma que una llavor on també es gesta la vida però de la planta.
  • Les cames de perfil estan pràcticament aplomades (t’ajudarà a situar-les fer una doble corba).
Ara només et queda fer els detalls i donar-li l'estil personal (figura 3). Pots fer-la més o menys “sexy”, vestida o despullada, això és cosa teva. Si tens dubtes de com realitzar la cara i el cap pots consultar el tutorial "Com dibuixar un cap de dona de perfil", que trobaràs en aquest mateix blog a la secció de tutorials.


Figura 3


Resumint, un cos femení adult està contingut en set caps i mig, de manera que el primer va evidentment des de d'alt de tot a la barbeta, el segon fins just per sobre el pit, el tercer arriba una mica més enllà del melic, el quart a la zona púbica, el cinquè per sobre els genolls, el sisè fins la part més ample dels bessons, el setè fins als turmells, i el mig final fins els peus, que si estiguessin de puntetes si que faria els vuit caps.

Molt bé, en hora bona!, has aconseguit fer una dona proporcionada de perfil.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Com dibuixar un cap de front