Dibuix del cap en perspectiva (home)


Si ja domines el dibuix de la cara de front, de perfil i de tres quarts, o si simplement vols provar coses noves, aquí tens el tutorial del dibuix del cap en qualsevol perspectiva.

Amb la perspectiva pots representar un objecte tridimensional sobre una superfície bidimensional com és un paper. Un cap te volum, per tant també ens podem ajudar de les normes de la perspectiva per a dibuixar-lo, comencem:





1 Prisma o oval?
Primer de tot has de fer l’encaix, per situar el cap i determinar la seva posició. Existeixen dos sistemes per fer l’encaix d’un cap, el primer és a partir d’un prisma i l’altre a partir d’una esfera. En realitat els dos sistemes es complementen, així que en aquest tutorial els utilitzarem combinats. Aquest encaix inicial t’ajudarà substancialment a situar i a mantenir les proporcions de cada part amb el tot.

Si visualitzes mentalment un prisma en el que es pugui encabir un cap d’home, t’adonaràs que la base és aproximadament quadrada i la relació que existeix entre la base i l’alçada s’acosta a la proporció àuria.
Comença dibuixant sense prémer gaire aquest prisma sobre un paper amb la perspectiva en que vols que quedi la cara. (a la figura veuràs 9 prismes d'exemple, amb totes les perspectives bàsiques possibles, tu comença només amb un)



2 L’oval
Com veus a la figura, per situar el volum general del cap només has d’encabir a dins del prisma un oval.



3 Els eixos
El següent pas és tenint en compte en quina posició has decidit que quedi el cap, divideix les cares del prisma per la meitat, de la següent forma:

Verticalment (línies verdes), correspondran en una cara del prisma a l’eix del nas i a l’altre al final de la mandíbula i principi de l’orella.

Horitzontalment (línies vermelles), correspondrà a la línia dels ulls.



Ara projecta aquest últim eix horitzontal sobre l’oval (línia blava) i ja tindràs totes les referències a punt per al següent pas.



4 L’encaix de les parts
Com veus a la imatge inferior, marca sobre l’oval on quedarà situada cada part, ulls, nas, boca, orelles, etc., si tens dubtes amb les proporcions pots consultar el tutorial: “Com dibuixar un cap de front (home)”, però tingues en compte que al estar el cap en prespectiva:

La cella i l’ull més llunyà seran lleugerament més petits.
El nas en segons quina perspectiva canviarà substancialment. Pot ser llarg o curt, i pot ésser que es vegin o no els forats nasals.
L’orella queda encabida entre les línies resultants de projectar les celles i la punta del nas en la cara lateral del prisma.



5 detalls
Un cop tens clar on queda situada cada part comença a realitzar els detalls amb el teu estil fins aconseguir el dibuix final. Amb la pràctica veuràs que pots simplificar els passos o adaptar-los a la teva manera de treballar.



T’aconsello que practiquis molt. Experimenta amb diferents perspectives fins que que dominis la tècnica, és molt divertit.

Espero que aquest tutorial t’hagi resultat útil. Si estàs interessat en aprendre més sobre dibuix, aquí tens el llistat de tutorials actual:




© Santi Roman Guimaraes, 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Com dibuixar un cap de front