Com dibuixar un cap de dona de front

Tutorials by SANTI ROMAN

Fa unes setmanes vaig pujar un tutorial sobre "Com dibuixar un cap masculí de front". Avui el complementaré amb un altre tutorial, també sobre com dibuixar un cap de front, però en aquest cas femení.

Consell
Sempre és bo conèixer tècniques i normes de dibuix, ja que les pots tenir a la butxaca com a recurs. Però l'artista a més de guiar-se per les normes, la seva personalitat sovint crea d'altres millors... Com diu un més que amic meu “les normes estan per saltar-se-les”, i aquí incloc les que puguis trobar en els tutorials d'aquest blog.



Aprèn a dibuixar una cap de dona de front
de manera senzilla

Com en el cas del tutorial “Com dibuixar un cap masculí de front”, és important tenir en compte 2 aspectes bàsics:

La simetria horitzontal. Si tracem un eix vertical a una cara, una meitat ha de ser igual a l’altre.
 La posició correcte de cada element que conforma la cara (ulls, nas, boca, etc…).


També si et fixes t'adonaràs que en general entre la cara dels homes i la de les dones hi han clares diferències:










Home
Dona
    Predomini de línies rectes
    Predomini de línies suaus i corbes
    Entrades al naixement del cabell
    Cap una mica més petit que el de l'home
    Celles gruixudes
    Celles lleugerament altes i més llargues i fines
    Pestanyes curtes
    Ulls de igual mida als de l'home
    (semblen més grans al ser el cap més petit)
    Nas recte i tirant a gran
    Pestanyes més llargues
    Mandíbules marcades
    Nas petit
    Boca ample
    Boca amb llavis carnosos



1 Dibuixa una estructura rectangular
Primer de tot has de dibuixar, sense prémer gaire (per poder esborrar posteriorment), una serie de línies que t’ajudaran a posicionar correctament cada element, comencem:

figura 1

Si et fixes en la figura 1, partim d'una quadrícula de 2,5 parts d’ample per 3,5 parts d’alt. Deixant en sentit vertical la meitat que queda a la part de d’alt (línies de color verd) i en sentit horitzontal, la meitat que queda, la divideixes en dos parts iguals una a cada costat (línies de color vermell). Et suggereixo que tingui una mida total de 10 cm d’ample per 14 cm d’alt, així cada quadrat de la quadrícula serà de 4x4 cm. Però tu fes-ho a la mida que vulguis, l’important és que segueixis la proporció. Com a curiositat, et diré que les dimensions del rectangle que hem fet s’acosten molt a la Proporció Àuria.

Ara, com veus a la figura 2, marca suaument les dues meitats del rectangle, (vertical i horitzontal). Amb això ja tens totes les referències necessàries per poder començar a situar cada element de la cara.

figura 2


2 Realitza un oval vertical
contingut en el rectangle (una mica més bombat per la part de d'alt), recorda encara no prémer gaire (figura 3).

figura 3


3 Dibuixa els ulls
La majoria de la gent quant fa un dibuix d’una cara tendeix a posar els ulls més amunt del que en realitat estan situats. El correcte és que els col·loquis en la línia que divideix la cara per la meitat horitzontalment.
A la figura 4, veuràs que si parteixes en tres parts iguals, l’espai que hi ha entre les dues línies verticals de color vermell, obtindràs l’amplada de cada ull i a la vegada la separació que ha d’haver entre ells.
Col·loca les celles començant per baix, a partir de la segona línia horitzontal de color verd (una mica més amunt de la meitat de la cara), recorda que en la dona les celles son més fines i lleugerament més llargues.

figura 4


4 Dibuixa el nas
Observa la figura 5, l’espai vertical que queda entre les celles i la barbeta està partit en dos (començant per baix, la primera línia horitzontal de color verd), doncs aquesta línia et marca la part inferior del nas. L’amplada del nas ha de ser igual a la separació entre ulls.

figura 5


5 Dibuixa la boca
Si parteixes horitzontalment l’espai que queda entre el final del nas i la barbeta obtindràs la posició exacte del final del llavi inferior. Com veus a la figura 6, l’amplada de la boca arriba quasi a la prolongació vertical del començament de les ninetes dels ulls. Recorda que el llavi inferior és lleugerament més gruixut que el superior.

figura 6


6 Dibuixa les orelles
És senzill, col·loca-les des de la línia de les celles fins a la del nas (entre les dues línies verdes de baix), sobresortint sempre del oval general. (figura 7).

figura 7


7 Dibuixa el cabell
La línia superior de color verd, marca el naixement del cabell. Recorda que el final del crani no te perquè coincidir amb el final del cabell, ja que el cabell depenent de l’allargada i el pentinat pot tenir un cert volum (figura 8).

figura 8


I ja està!, si has seguit els passos correctament en aquests moments has d’estar admirant una cara ideal.
A partir d’aquí ja tens posicionat tots els elements de la cara correctament, només has d’anar detallant cada part amb el teu propi estil. Recorda com a resum, que les característiques d'una cara de dona son:
  • Predomini de línies suaus i corbes
  • Cap una mica més petit que el de l'home
  • Celles lleugerament altes i més llargues i fines
  • Ulls de igual mida als de l'home (semblen més grans al ser el cap més petit)
  • Pestanyes més llargues
  • Nas petit
  • Boca amb llavis carnosos



Espero que aquesta petita guia t’hagi ajudat a aconseguir millorar la teva tècnica de dibuix. Recorda practicar, practicar i practicar. Segurament amb el temps el procés es farà més mecànic i no hauràs de pensar, podràs inclús simplificar-lo i adaptar-lo a la teva comoditat de treball, centrar-te en la creativitat.

Si vols aconseguir fer retrats i que s’assemblin a la persona, has ser molt “receptiu”, ja que has d’adaptar les proporcions per a cada cas i “saber veure” els trets que donen personalitat a cada persona. Com t’he dit practica, practica i practica.

Comentaris

  1. seu blogger è fantàstic. Em va encantar. Vaig aprendre molt. La gent li agrada que el món necessita per trobar la pau. Jo també sóc un dissenyador. Visita el meu site.
    http://www.lamorghana.deviantart.com/gallery/

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Alba, he visitat el teu espai web i veig que t'agrada dibuixar coses molt variades, des d'edificis, fins animals.
    A mi m'agrada especialment el "Faro Naufragados", felicitats.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Com dibuixar un cap de front