Com dibuixar un cos humà de perfil proporcionat (home) 2

Tutorials per SANTI ROMAN


Aprèn a dibuixar un cos humà de perfil de manera senzilla (home)
Una figura es diu que està proporcionada quan existeix entre les seves diferents parts i el mateix conjunt una adequada relació de mesures. A la natura tot te un patró matemàtic, molt freqüentment hi trobem la proporció àuria, el cos humà com veuràs no és una excepció. 


Comencem el tutorial:




1 Dibuixa les línies mestre
La mesura que agafarem per establir els amples i alts de les principals parts del cos és el cap. Les estadístiques diuen que actualment un home adult te set caps i mig d'alçada. Pots fer la prova a casa, amb tu mateix, algun familiar o amic. En l'art sovint s'utilitzen els vuit caps i fins hi tot els vuit caps i mig. Per a mi, és una mica exagerat, només apte per a "super herois".

Primer de tot dibuixar sense prémer gaire (per poder esborrar posteriorment), una sèrie de línies que t'ajudaran a posicionar correctament cada element, comencem:

Decideix quina alçada li donaràs al cap. Si treballes sobre un full Din A4 t'anirà bé que sigui d'uns 3 cm. Com veus a la figura 1, amb la mida que hagis decidit, divideix el paper verticalment en set parts i mitja, deixant la mitja en la part inferior.

Figura 1


Ara traça un eix vertical, aquest et servirà per alinear correctament de d’alt a baix: la part més alta del cap, el coll, la part anterior de l’espatlla, la part interior del colze, el maluc, la cuixa, el genoll, la part anterior del turmell i per últim la part central de la planta del peu.

2 Dibuixa els punts clau
Sense prémer gaire encara, marca els punts clau del cos que et serviran de referència, son els següents (figura 2):

  • Cap: fes un cercle centrat, entre les dues línies superiors. Si tens dubtes de com fer la cara, pots consultar el tutorial "Com dibuixar un cap de perfil" que trobaràs en aquest mateix blog a la secció de tutorials.
  • Espatlla: situa-la una mica per sota de la vuitena línia començant per baix. Just a l’esquerra de l’eix central.
  • Pit: a l'alçada de la setena línia començant per baix.
  • Melic: situa'l en la sisena línia començant per baix, una mica més endins que el pit. És curiós com el melic divideix el cos verticalment en dues meitats que segueixen altre cop la proporció àuria.
  • Pubis: situa'l en el centre del cos humà, és a dir just per sobre de la cinquena línia començant per baix.
  • Genoll: situa'l just per sota de la quarta línia començant per baix. Coincidint amb l’eix central.
  • Turmell: a nivell de la segona línia començant per baix.

Figura 2


Ara ja tens tot llest per començar a dibuixar!

3 Dona volum
És molt senzill, pots guiar-te per la figura 3, només has d'anar unint els punts i començar a donar volum ajudant-te de les línies mestres, però tingues en compte les següents consideracions:

  • Si et fixes entre l’espatlla el cul i el panxell podem fer un eix vertical.
  • Si volem fer un home fort i sa, l’angle que es crea entre l’eix vertical i el pit serà d’uns 40º.
  • El braç queda lleugerament arquejat endavant.
  • Els colzes estan situats una mica per sobre del melic.
  • Els braços en extensió arriben fins quasi a mitja cuixa.

Figura 3


4 Dibuixa el detall
Ara només et queda la part final i més divertida, fer els detalls i donar-li l'estil personal. Pots fer-lo més o menys musculat, vestit o despullat, això és cosa teva.




Resumint, un cos humà adult està contingut en set caps i mig, de manera que el primer va evidentment des de d'alt a la barbeta, el segon fins el pit, el tercer arriba al melic, el quart a la zona púbica, el cinquè per sobre els genolls, el sisè fins la part més ample dels bessons, el setè fins als turmells, i el mig final fins els peus, que si estiguessin de puntetes si que faria els vuit caps.

Molt bé, en hora bona!, has aconseguit fer tot un home proporcionat de perfil.


Si estàs interessat en aprendre més sobre dibuix, aquí tens el llistat de tutorials actual:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Com dibuixar un cos humà proporcionat (home) 1

Tipus de peus

Com crear una figura articulada

Com dibuixar un cos femení proporcionat (dona) 1

Com dibuixar un cap de front